Opskrift, tips og tricks til hjemmelavet kombucha

Til dette års Northside festival havde jeg torsdag den fornøjelse af at være med til et kolonihave-event, hvor gæsterne kunne smage lidt minufood kombucha. Fredag og lørdag havde jeg den fornøjelse at servere kombucha, som forkælelse til de frivillige på ressourceholdet. Eller det vil sige at fredag og lørdag nat kl. 4 havde jeg allieret mig med en mega sej frivillig, som serverede kombucha for de andre seje og trætte frivillige.

Det virkelig fedt at se hvordan hel festival opfatter “skrald”, som ressourcer og yder en stor indsats for at få det til at svinge. Meget inspirerende tankegang, som jeg absolut tager mig med videre og jeg tænker at andre store arrangementer også kunne lære lidt af 🙂

fbt
cof

Til festivalen havde jeg brygget masse kombucha og lå inde med store mængder af SCOBY svamp og tænkte at det skulle folk da have gavn af, hvis de havde lyst! 😀

Jeg havde lavet sådan nogle små starter kits til nogle af festivalens deltagere og frivillige på ressourceholdet. Derfor lovede jeg lige at ligge en opskrift ud.

dav
dav


Opskrift er på ca. 2,8 liter kombucha og den kan man blot op- og nedskalere. Opskriften har jeg tilpasset løbende i min produktudvikling, så det kan sagtens være, at I skal tilpasse mængderne i forhold til type sukker eller te, som I bruger.
Men en god start er at starte ud med denne opskrift. Synes I at den skal have mere smag, så kan man prøve at øge te og/eller sukker mængden.
Der også tilføjes andet smag i 2. fermentering i form af frugt, grønt bær, juice, sirup osv.
Kombucha er jo et levende produkt, så den skal holde i live med te og sukker og er både lys og temperatur følsom… Når det så er sagt, så er det ikke svært at lave 😀

 

Ingredienser

  • 15 g. te
  • 250 g. sukker
  • 2,5 liter vand
  • 2,5 dl startervæske (ca. 10% af den færdige blanding skal være startervæske
  • En SCOBY

Materialer

  • Patentglas
  • Skål eller kande til at lave teen i
  • Tesi eller tefilter
  • El-kedel eller gryde til at varme vandet i
  • Termometer til at måle vandet
  • Litermål
  • Et stykke stof (viskestykke klud eller lignende)
  • Elastik
  • Plastik, træ eller rustfrit stål rører til at opløse sukkeret
  • Patentflaske eller flaske med skruelåg eller kapsel, som kan tåle tryk

Fremgangsmåde

  1. Lav teen efter anvisning på pakken eller som du godt kan lide den. Her tænker jeg på temperaturen af vandet og trække tiden. Vær opmærksom på, at hvis du bruge en god kvalitets helbladet te, kan du lave flere udtræk på den.
  2. Kom nu tevandet uden tebladene i et patentglas eller lignende (vær blot opmærksom på at den kan tåle varm vand).
  3. Tilsæt nu sukkeret og opløs det i den varme te.
  4. Lad nu tevandet med sukker køle ned til den er ca. 20-25 grader.
  5. Når tevandet med sukker er ca. 20-25 grader, så tilsætter du startervæske (færdiglavet kombucha, må gerne være godt sur) og SCOBY.
  6. Nu er den klar til at fermentere. Dæk glasset med stof/papir og sæt elastik omkring det, så det lukker tæt, så der kan komme luft til blandingen, men at der ikke kan komme noget ned i.
  7. Nu kræver det så tålmodighed og smagsprøver indtil at du synes den smager godt. Typisk fermenteringstid er 1-5 uger, afhængig af temperatur, mængde osv.
  8. Når du synes at den smager godt, tilpas syrlig og sød, så kan du komme den på patentflaske eller anden flaske, som kan klare tryk. OBS. De firkantet “patentflasker” kan ikke klare tryk.
  9. Hvis man vil 2. fermentere, altså have kulsyre i sin kombucha, så stilles flasken på bordet i stuetemperatur med lukket prop, så der kan dannes kulsyre i drikken. Det er også her man kan tilsætte smag af forskellige frugt, bær og grønt.Man kan tjekke flasken ved at åbne for drikken én gang om dagen ca. for at vurdere hvornår den har fået nok kulsyre i sig. Når du tænker den er god, så stil på køl, vent tålmodigt til den er kold og drik 😀

 

Fem hurtige tips til kombucha

  1. Husk startervæske!! Jeg har glemt det én gang og der gik mug i hele baduljen 🙁 Startervæsken har meget lav pH-værdi, hvilket gør at mug har svært ved at leve.
  2. Brug økologiske ingredienser. SCOBY’en er et følsomt væsen over for aromastoffer og sprøjtemiddel, så dette skal helst undgås 🙂
  3. Brug god kvalitets te. Det smager bedre, har bedre indhold og egenskaber og kan gerne trækkes 3-4-5 gange, hvilke gør at kiloprisen pludselig ikke er så stor igen.
  4. Din SCOBY har brug for mørke, ventilation i lokalet (altså ikke i et skab) og ro. Når den begynder at fermentere vil der opstå et nyt lag svamp øverst på din bryg. Det er en SCOBY baby, hvor sødt er det ikke lige!? 😀 Og den kan du lade ligge så længe den ikke bliver alt for tyk, bruge til en ny omgang, så du kan have flere i gang eller give til nogle som også vil i gang.
  5. Vigtigst af alt!! Brug dine sanser… Se, føl, lugt og smag på din kombucha. Også til se, føl og duft til SCOBY’en, så du lærer det hele at kende. Det vigtigt i forhold til at vurdere om der er gået noget galt, fordi nogle gange kan man godt komme lidt i tvivl i starten, da der kommer mørke gærspore i væske. Det kan måske være svært at se om det er mug.

Som sagt er kombucha et levende produkt og man skal derfor se det, som noget sjovt at eksperimenter med. Jeg synes nu SCOBY svampen er meget taknemlig og har haft nogle på “lager” i laaang tid, inden jeg fik dem brugt, så det er ikke fordi det er verdens undergang, at man ikke lige får passet den hver uge 🙂
Så er det bare at komme i gang ! 😀

Skriv endelig en kommentar, hvis du skulle have nogle spørgsmål.

Maria-Louise

4 comments to “Opskrift, tips og tricks til hjemmelavet kombucha”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Tomas Jepsen - 23. juli 2019 Svar

    Hej Maria-Louise.

    Jeg stiller spørgsmålet herinde i håb om at det vil gavne andre også.

    Jeg har fulgt dom opskrift og nu har det stået i en mørk skål med viskestykke over i Ca 2 uger.
    Jeg har smagt på kambucka’en og den virker ret sur.. Smager som den lugter . Er det muligt at tilføre mere sukker på nuværende tidspunkt, eller ændrer smagen sig når den kommer på flaske… Den virker kraftig.

    Vh Tomas Jepsen
    En af dem fra NS 19

    • Maria-Louise - 23. juli 2019 Svar

      Maria-Louise – 23. juli 2019 (Edit) Svar
      Hej Tomas
      Hvor dejligt at du kommentere, så det kan komme til gavn for andre også.

      Jeg vil sige i den her varme og i små portioner, der kan fermenteringen godt gå rigtig stærkt, især hvis overfladen er meget stor i forhold til mægnden (som det kan være i en skål).
      Jeg synes ikke at det bliver godt når man prøver at søde den, fordi den vil stadig have den meget skarpe syrlighed. Så hvis jeg var dig, så ville jeg bruge det, som du har nu til startervæske til en ny portion og/eller som eddike i noget madlavning
      Prøv ved næste kombucha brygning og smag den efter 2-3 dage og så måske hver dag eller hver anden, alt efter hvor hurtigt du synes smagen rykker sig.

  2. Tomas - 27. juli 2019 Svar

    Hej igen.
    Du skriver også at der kan tilføre frugt inden 2. Fermetring.. Det kunne måske også være måden at gøre den sød på?
    Faktisk så er eftersmagen ret okay, men lige ved næsen og det første man smager er “eddiken”

    Tomas

    • Maria-Louise - 4. oktober 2019 Svar

      Hej igen Tomas

      Jeg beklager det sene svar 🙂
      Ja frugt inden 2. fermentering, kan godt gøre den lidt sødere, men det vil stadig have lavt pH, da sukker ikke kan ændre på det. så det vil stadig føles surt, men med lidt sødere smag. Hvis det giver mening? 🙂
      Ja eddike duften og smagen er en del af oplevelsen hehe… Nogle gange mere end andre.

      Bedste hilsner fra Maria-Louise 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.